Menu Close

З чого роблять шампань

Переважна більшість шампанського виготовляється з суміші вин різних років. Зазвичай основний обсяг складає вино цього року, до якого додаються вина минулих років. Таке змішування допомагає згладити деякі коливання смаку, спричинені прикордонним для зростання винограду кліматом у Шампані.

Чим відрізняється шампань від шампанського?

Отже, шампанське – це ігристе вино, яке було виготовлено в провінції Шампань тільки з семи встановлених сортів винограду (Шардоне, піно нуар, піно мене, піно гри, піно блан, птимельє і арбан) за допомогою методу вторинного бродіння в пляшці. Всі інші шипучі напої мають право називатися просто ігристими.

Як роблять шампанське в Шампані?

Готові базові вина розливають по пляшках, туди ж додають цукор (тростниковий) та дріжджі. Стандартні пропорції на одну пляшку – 18 г цукру і 0,3 г дріжджів. Пляшки закупорюють та витримують 9-12 місяців. Вино бродить, вуглекислий газ розчиняється, напій стає ігристим, виникає осад. Збережена копія