Menu Close

Що таке загусник карагенан: властивості та застосування

Карагенан – це природний загусник, що отримується з водоростей, який широко застосовується у харчовій промисловості. Він додається до різних продуктів для надання їм потрібної консистенції та текстури. Карагенан також часто використовується як стабілізатор і емульгатор.

Процес отримання карагінану включає екстракцію речовини з водоростей і подальшу очистку. Отриманий продукт має здатність утворювати гелеподібні суміші під час взаємодії з водою. Завдяки цій властивості карагенан широко застосовується в харчовій промисловості, у тому числі для приготування різних продуктів соусів, маринадів, десертів та багатьох інших.

Карагенан чудово справляється із завданням покращення текстури харчових продуктів. Він надає їм вершковість, еластичність та в'язкість. Завдяки цьому, продукти, в яких є карагенан, мають більш стійку структуру, не стікають і не розкладаються. Карагенан також сприяє збереженню аромату та смаку продуктів, роблячи їх більш апетитними та привабливими для споживача.

Що таке загусник карагенан
Карагенан – це природна гідроколоїдна полісахаридна субстанція, яка видобувається з водоростей із сімейства Rodophyceae. Згущувач каррагинан широко використовується в харчовій, фармацевтичній та косметичній промисловості як стабілізатор, загусник та емульгатор.
Основне місце розташування китайських водоростей Chondrus crispus і Eucheuma призводять до отримання двох основних типів карагенану: каппа-карагенана і йота-карагенана.Каппа-карагенан дозволяє отримати гелевий стан при взаємодії з катіонами, такими як калій, а йота-карагенан має гелямуючими властивостями при взаємодії з катіонами, такими як кальцій.
Загущувач карагенан широко застосовується в продуктах харчування, таких як молоко, морозиво, джеми та соуси, щоб надати їм потрібну консистенцію та стабілізувати їх текстуру. Карагенан також використовується у виробництві лікарських препаратів, щоб покращити їх стабільність та маскувати неприємний смак деяких активних інгредієнтів. У косметичній промисловості загусник карагенан використовується в шампунях, гелях для душу та інших продуктах для надання їм бажаної консистенції та стабілізації формули.
Карагенан широко вивчається та регулюється відповідними організаціями, такими як Європейська комісія з безпеки харчових добавок (EFSA), Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) та ін., щоб гарантувати її безпеку та правильне використання у різних галузях промисловості.

Карагенан – це багатофункціональний компонент, що отримується з червоних водоростей Rhodophyceae, що видобуваються в основному біля узбережжя Франції, Канади, США, Чилі та в Індонезії. Карагенан є загусником, гелеутворювачем та стабілізатором у косметичних засобах. Активно використовується і в харчовій промисловості.

Чим корисний карагінан?

За непідтвердженими даними, карагінани мають противірусні та антивиразкові властивості, нібито перешкоджають виникненню злоякісних пухлин.. Але надмірна кількість карагінанів в організмі людини може спровокувати запальні процеси в шлунково-кишковому тракті.

Для чого використовують карагінан?

Розчин карагінану може використовуватися у виробництві м'ясних продуктів з метою утримання вологи та здешевлення виробництва у розрахунку на масу готової продукції. Найчастіше харчову добавку E407 використовують для виробництва молочних продуктів, молочних коктейлів, морозива, кондитерських виробів.

Що таке стабілізатор карагінан?

Карагенан – це безпечна харчова добавка Е407, рослинний аналог желатину. Отримують його із червоних морських водоростей під назвою Ірландський мох. Існує кілька груп карагінанів; частіше використовуються каппа та йота. Різниця їх властивостей зумовлена ​​використанням різних видів водоростей.