Menu Close

Приватизація неприватизованої квартири: чи це можливо?

Приватизація житлової нерухомості у нашій країні стала одним із ключових кроків у процесі переходу до ринкової економіки. Завершившись на початок 1990-х років, цей процес дозволив багатьом громадянам набути права власності на свої житла.

Проте, все ж таки залишаються питання, пов'язані з неприватизованою житловою нерухомістю. Що робити, якщо у вас є квартира, яка не була приватизована? Чи можна у такому разі спробувати провести процедуру приватизації та отримати свідоцтво про право власності?

Як правило, якщо квартира не була приватизована у момент проведення загальнонародної приватизації, то зараз таку квартиру можна приватизувати тільки в тому випадку, якщо ви її є пайовим або спільним власником. Згідно із законом, власники мають право приватизувати своє майно.

Якщо ви хочете провести процедуру приватизації своєї неприватизованої квартири, слід звернутися до місцевого відділення Федеральної служби з нагляду у сфері будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства (Розбудова). Там вам будуть надані всі необхідні документи та консультації. Проте, варто враховувати, що процедура приватизації неприватизованої квартири може бути складнішою та тривалішою, ніж звичайна приватизація.

Чи можна приватизувати неприватизовану квартиру?
Запитання:Чи можна приватизувати неприватизовану квартиру?
Відповідь:Так, неприватизовану квартиру можна приватизувати відповідно до чинного законодавства.
Заснування:Закон "Про приватизацію житлових приміщень" дає змогу громадянам приватизувати неприватизовані квартири для покращення житлових умов.
Процедура:Для приватизації неприватизованої квартири необхідно подати заяву до органу місцевого самоврядування, надати всі необхідні документи та сплатити відповідні державні мита.
Терміни:Процедура приватизації неприватизованої квартири може тривати від кількох місяців до року, залежно від складності ситуації.
Обмеження:Є певні обмеження для приватизації неприватизованої квартири, наприклад, якщо вона є муніципальною власністю або перебуває у зоні історичної спадщини.

Тому, якщо батьки хочуть закріпити за дитиною частину неприватизованої нерухомості, перед початком процедури поділу її слід приватизувати за його участю. У цьому випадку виділена дитині частина житла вважатиметься її власністю. Вона не входитиме до складу спільного майна батьків.30 черв. 2019 р.

Що можна зробити із неприватизованою квартирою?

У неприватизованою квартирі можна проживати, дозволяється оформлення реєстрації за місцем проживання, але при цьому забороняється вводити будь-які зміни. Якщо ж ви проходите через процес приватизації, то майно можна, можливо продати, оформити дарчу, залишити у спадок.

Чи можна обміняти приватизовану квартиру на неприватизовану?

Заборони на обмін на приватизовану квартиру немає, однак і дозволу на неї немаєА отже, такі випадки можна провести лише за наявності вирішальних постанов в окремих регіонах (у Москві таке було можливе до 2005 року) або за рішенням суду.

Кому належить неприватизована квартира?

Хто є власником неприватизованого житла Будь-який житловий будинок чи квартира є чиєюсь власністю. Це може бути окремий громадянин, громадська організація, міська адміністрація, область чи регіон, держава.