Menu Close

Історія відкриття першого антибіотика: дати та події

Друга половина ХХ століття стала періодом боротьби людства з інфекційними захворюваннями. Вони забирали мільйони життів щороку та були справжньою загрозою для громадського здоров'я. У такій обстановці наукове співтовариство вело інтенсивні пошуки ефективних ліків, здатних подолати інфекційні захворювання.

У 1928 році британський мікробіолог Олександр Флемінг здійснив неймовірну знахідку, яка започаткувала епоху антибіотиків. Він виявив, що пліснява, що розростається на живильному середовищі, забирає їжу у сусідніх бактерій і вбиває їх. Саме так Флемінг зробив відкриття, яке стало відправною точкою у розвитку антибіотиків та врятувало мільйони життів.

Однак перший антибіотик під назвою пеніцилін був вилучений із плісняви ​​лише в 1940 році іншим вченим – Ернестом Чейном. Він з'ясував, що пліснява Penicillium chrysogenum може синтезувати речовину, що викликає руйнування клітинних оболонок бактерій і запобігає їх розмноженню. Розробка пеніциліну зайняла кілька років і зажадала величезних зусиль вчених.

Завершення розробки та початок промислового виробництва пеніциліну відкрило нову сторінку в медицині. Ця подія започаткувала масове застосування антибіотиків для лікування інфекційних захворювань та запобігання їх поширенню. Відкриття першого антибіотика стало потужною зброєю у боротьбі із хворобами та врятувало невідому кількість життів.

Коли було відкрито перший антибіотик
Антибіотикдата відкриттяВідкривач
Пеніцилін1928 рікОлександр Флемінг
Стрептоміцин1943 рікСелім Ваксман
Тетрациклін1945 рікБенджамін Міндерман
Еритроміцин1952 рікАберхам Вайс
Ампіцилін1961 рікДжон Каррі

Перший природний антибіотик – пеніцилін, був відкритий 1928 року Олександром Флемінгом.

У якому році відкрито перший антибіотик?

З моменту відкриття першого історії людства антибіотика минуло 90 років. Ідея використовувати мікробів у боротьбі з мікробами з'явилася у XIX столітті. Фактично ж датою винаходу першого антибіотика вважається 28 вересня 1928 року. Честь відкриття належить англійському вченому-медику Олександру Флемінгу.

Який антибіотик було відкрито першим?

Сер Олександр Флемінг (англ. Alexander Fleming; нар. 6 серпня 1881, Дарвел, Айршир, Великобританія – 11 березня 1955, Лондон, Великобританія) – британський мікробіолог. Відкрив лізоцим і вперше виділив пеніцилін із цвілевих грибів Penicillium notatum — історично. перший антибіотик.

У якому році з'явилися антибіотики в СРР?

Саме в цей час (1942) З. В. Єрмольової та її співробітниками у Всесоюзному інституті епідеміології та мікробіології було знайдено активного продуцента пеніциліну та виділено перший вітчизняний пеніцилін — крустозин.