Menu Close

Чому блакитний колір називається саме так: історія походження назви

Блакитний — один із найпоширеніших кольорів, який оточує нас усюди. Ми бачимо блакитне небо, блакитне море, а також безліч предметів, пофарбованих у цей колір. Але чому його називають саме "блакитним"? Для відповіді на це питання слід звернутися до історії та культури.

Слово "блакитний" походить від давньосхідної мови і має тісний зв'язок зі значенням "світлий". Цей колір був описаний також як небесний або повітряний. У російській мові слово " блакитний " давно вживається позначення легкого, яскравого відтінку блакитного кольору.

Блакитний колір вважався символом свободи та неба у багатьох культурах та релігіях. У християнській іконографії блакитне забарвлення використовувалося для зображення неба та ангелів. У давньогрецькій міфології богиня Афіна носила блакитну бронзу на одязі, а блакитні очі вважалися ознакою божественної краси та мудрості. У китайській культурі блакитний колір асоціюється із зимою та Сходом.

Назва кольоруПричина назви
БлакитнийБлакитний колір названий так через схожість із забарвленням птиці голуб.
СинійСиній колір названий так через схожість із кольором морської хвилі.
БірюзовийБірюзовий колір названий так через схожість із забарвленням мінералу бірюзит.
Небесно-блакитнийНебесно-блакитний колір названий так через асоціацію з кольором неба в ясний день.

Що означає синій колір?

Блакитний колір є заспокійливим кольором, сприяє фізичному та розумовому розслабленню, створює атмосферу безпеки та довіри. Цей колір вважається ознакою творчості, його рекомендують для навчальних аудиторій та кабінетів.

Що означає синій чи блакитний колір?

В Античності синій вважався атрибутом Юпітера та Юнони як богів неба та означав релігійне почуття, відданість та невинність. Для християн синій вважалися містичними, а блакитний символізував небо, був кольором вічності, налаштовував на смиренність, благочестя, висловлював ідею самопожертви та лагідності.

Як можна назвати блакитний колір?

Блокітний, колумбіновий, купоросний, блакитний, блакитний, блакитний, бірюзовий, небесний, кольори ясного неба, кольори аквамарину, кольори морської хвилі, світло-синій, кольори бірюзи, синьо-блакитний, сизий, аспідно-блакитний, волошковий, світло-синій, нейвідський, яйця дрозда, вода пляжу Бонді, ціан, ціановий.