Menu Close

Як правильно зберігати житню закваску для смачного хліба

Житня закваска – один із головних інгредієнтів у приготуванні смачного та ароматного житнього хліба. Вона додає хлібу насичений смак і надає йому особливої ​​м'якості та пружності. Однак щоб закваска зберігала свої корисні властивості і не втратила активність, її потрібно правильно зберігати.

По-перше, для зберігання житньої закваски необхідно використовувати скляну ємність із щільною кришкою. Скло – найкращий вибір для цієї мети, тому що воно не вступає в реакцію з кислотами, що містяться в заквасці, і не вбирає запахи. Важливо, щоб кришка закривалася щільно, щоб уникати потрапляння повітря та мікроорганізмів усередину.

По-друге, перед зберіганням закваску слід активізувати, щоб вона втратила свою активність. Для цього рекомендується зняти кілька ложок закваски з основного горщика і додати 1-2 столові ложки борошна та стільки ж води. Таким чином, закваска пройде процес оновлення та буде готова до зберігання.

Спосіб зберіганняОпис
В холодильникуЖиву закваску можна зберігати в закритій ємності в холодильнику при температурі близько 4°C. Перед використанням закваска повинна бути доставлена ​​з холодильника в кімнату і залишена на кілька годин для активації.
У морозильникуМожна також зберігати житню закваску у морозильнику у спеціальних пакетах або контейнерах. Перед використанням потрібно розморозити закваску та дочекатися її активації.
У сухому виглядіЯкщо ви рідко користуєтеся закваскою, можна зберігати її у сухому вигляді. Закваску потрібно висушити, подрібнити та зберігати в герметичній упаковці при кімнатній температурі.

Зберігання закваски після одержання: Накрити тканинною кришечкою. Залишити в холодильнику на 12 годин. Наступного дня закваска має збільшуватися в обсязі та містити повітряні кульки. 6 травня 2020 р.

Де потрібно зберігати закваску для хліба?

Якщо ви не збираєтеся пекти, а те, що залишилося, шкода викидати, складайте в банку та зберігайте в холодильнику. Візьміть літрову банку і щоразу відкладайте туди закваску, яка залишається від щоденного підживлення, закриваючи потім цю банку кришкою та залишаючи в холодильнику на будь-якій полиці.

Як довго можна закваску для хліба зберігати у холодильнику?

Якщо забули підгодувати закваску вчасно, вона може простояти в холодильнику до 10 днівОскільки молочно-кислі бактерії в холодильнику «засинають», при цьому запах самої закваски може змінитися.

Коли прибирати житню закваску в холодильник?

Якщо поспішайте прибрати в холодильник, то тримаємо щонайменше дві-три години, якщо ні, то дайте заквасці дозріти 7-10-12 годин. Побачили, що закваска піднялася, верх куполоподібний, прибирайте у холодильник.

Скільки зберігається житня закваска у холодильнику?

Як довго можна зберігати закваску в холодильнику Закваска, якій вже більше 3 місяців, може спокійно перебувати в холодильнику до 2 місяців без будь-якої уваги до неї. Як тільки ви згадаєте про неї, нагодуйте її мукою і водою і поставте назад. Якщо потрібно спекти на ній, освіжіть її 2-3 рази.